Teamcoaching Ninja Style

Teamcoaching Ninja Style. Jaartraject conflicthantering.

 

Herken jij jezelf hierin?

Je bent manager of teamleider, je houdt van je werk, en je wilt het verschil maken  

Alleen…

 

Soms blijkt het best lastig om iedereen happy en gemotiveerd te houden. 

Je geeft op een open en eerlijke manier leiding aan je medewerkers.
Je houdt zo goed mogelijk rekening met persoonlijke verschillen.
En je deur staat altijd open voor iedereen.

 

Maar toch lijkt het niet zo lekker te stromen op de werkvloer. Er is regelmatig ‘gedoe’. Vaag gedoe. Je kunt je vinger er niet op leggen.

 

Je zou willen dat men hartelijker en opener met elkaar om zou gaan. Je denkt dat er meer power in je team zit dan er nu uitkomt. Men lijkt zich in te houden; er zit een energielek!

Je wilt er iets mee. Het is immers jouw verantwoordelijkheid dat medewerkers zich veilig en prettig voelen op de werkvloer. 
De vraag is alleen:

 

HOE?

 

Zijn dit de drempels die je voelt?

Je weet dat de weg naar meer veiligheid op de werkvloer door de conflicten heen gaat, en niet er om heen. Dat zaken benoemd en uitgesproken worden is belangrijk. Jouw punt is alleen: het kost zoveel tijd! En trouwens: waar moet je beginnen?

 

Ook vraag je je af of je dit proces überhaupt wel aankan. Al die emoties. En is het eigenlijk wel zo kies om hier zelf een actieve rol in te spelen? Ergens zie je er tegenop om al te persoonlijk te worden met je medewerkers.

 

Anderzijds: hulp invliegen van buiten is ook nogal wat. Sommige collega’s kiezen voor teamcoaching, maar dat is gelijk zo’n vlaggenschip. Het komt er allemaal zo dik bovenop te liggen dan. En trouwens, met een tijdelijke oplossing van buiten, worden de vaardigheden van de teamleden zelf niet gemobiliseerd. Nee, liever dan je medewerkers een visje toe te werpen, geef je ze een hengel.

 

Is dit waar je tegenaan loopt?

 • Er is geen echt wij-gevoel in het team. De sfeer is serieus, rationeel, kortaf. Er wordt weinig gelachen of gevierd. Je vraagt je af of het niet prettiger, beter en effectiever kan.

 • Zaken blijven onder de radar. Men laat het achterste van zijn of haar tong niet zien en houdt afstand tot elkaar. Discussie en conflict worden uit de weg gegaan.

 • Fouten zijn lastig bespreekbaar. Men dekt elkaar af. Het gebeurt regelmatig en dat ligt bijzonder gevoelig. De cliënt/patiënt betaalt immers de rekening. Je vraagt je af hoe je hier, gezien de schaamte en schuldgevoelens, meer openheid over kunt creëren. 

 • Het ziekteverzuim aan de hoge kant. Je vraagt je af of er een oorzakelijk verband bestaat tussen bovenstaande zaken en het verzuimcijfer.   

 

En is dit wat je wilt?

 • Je wilt een veilige, prettige sfeer op de werkvloer, waar men ondanks de verschillen in achtergronden en opleidingsniveaus op een gelijkwaardige manier met elkaar omgaat.

 • Je wilt bevorderen dat teamleaden zo veel mogelijk zelf hun conflicten en problemen oplossen, zonder tussenkomst van jou of derden. 

 • Je wilt je teamleden sociaal-emotionele ondersteuning bieden op het moment dat ze dat nodig hebben.

 • Je wilt dat er opener en constructiever wordt omgegaan met fouten, zodat hier meer, beter, en door iedereen van geleerd wordt.

 • Je wilt door middel van bovenstaande organisatiecultuurdoelen het ziekteverzuim terugdringen.

 

Een laagdrempelige manier om dit te bereiken

Teamcoaching hoeft niet per se zwaar opgetuigd te worden. Je kunt het team, de individuele teamleden, alsook jezelf ook op een meer onopvallende manier laten ondersteunen: ‘Ninja Style’.

 

Met Ninja Style bedoel ik: snelle, geruisloze en flexibele ondersteuning, die schaalbaar ingezet kan worden, openlijk dan wel discreet, waar en wanneer nodig, praktisch en elegant. Een werkwijze die goed aansluit bij agile en lean georiënteerde organisaties.

 

De term Ninja Style duidt ook op: onverwacht krachtig. Het lijkt wel magic! Top service met een hart, die zowel jou als je teamleden in staat stelt zwakke of moeilijke momenten gemakkelijk te overwinnen, je persoonlijk te ontwikkelen, goed voor jezelf en elkaar te zorgen, ijzer te smeden als het heet is, en als team te groeien en excelleren.

 

Waar ik me in onderscheid is :

 • Ik bied mensen een Vrijplaats: een 100% veilige en discrete plek. Via mij gaat er geen informatie over mensen naar de werkgever, maar ik faciliteer wel dat men zichzelf op een veilige manier kenbaar maakt;

 • Ik maak conflicten en problemen overzichtelijk en werkbaar;

 • Ik laat betrokkenen in hun eigen systeem de aanknopingspunten vinden WAT te doen en HOE dit aan te pakken

 • Ik bied praktische handvatten, hulpmiddelen en oefeningen om iemands mindset, daadkracht en communicatie te versterken

 • Ik help mensen conflicten en lastige situaties te benutten. Dat gaat een stap verder dan hanteren. En is een conflict onoplosbaar (wat ook voorkomt), dan help ik hen zich van de pijn en stress te bevrijden.

 • Ik heb bijna 20 jaar ervaring in conflict- en re-integratiecoaching en weet onderhand wat wel en niet werkt op de werkvloer. Vanuit mijn fascinatie voor conflict heb ik zelfs een eigen methode ontwikkeld voor het benutten van conflict, de Vrijplaatsmethode.

 

Alexandra van Smoorenburg is auteur van het boek Benut je conflict. Een praktisch instrument voor conflictbevrijding. Eerste druk 2014, tweede 2016

 

Alexandra verscheen in de media bij Personeelsbeleid, Intermediair, De Volkskrant, ManagementSite, Zorg+Welzijn, Nursing, R4TV, de MUG, Amsterdam FM (radio)

 

Dit is wat je krijgt

Teamcoaching Ninja Style is een Jaartraject Conflicthantering voor het hele team, inclusief teamleider, dat deels gezamenlijk, deels individueel doorlopen wordt. Het is een vangnet voor als het fout gaat en een springplank om het tij te keren. Het traject bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Kick-off bijeenkomst met het hele team over het benutten van conflict, een bevrijdende mindset, de valkuilen, een Werktevredenheid Nulmeting, en de afspraken (2 uur).

 • Een strippenkaart van 15 coachingsessies (2 uur per sessie) voor het hele team, inclusief teamleider. De sessies vinden plaats op een externe coachinglocatie, in de eigen tijd.

 • Oefeningen, hulpmiddelen en formats ter ondersteuning van het persoonlijke proces van mensen

 • Vrij toegankelijk telefonisch consult voor alle teamleden (tot een half uur per keer)

 • Een keer per maand een waardevolle inspiratievideo via de mail

 • Na een half jaar een inspiratiebijeenkomst over een thema dat speelt binnen het team, bijvoorbeeld oud zeer, omgaan met fouten, werkdruk en werkstress, communicatie, feedback geven (2 uur)

 • Aan het eind van het jaar: Oogstfeest! Evaluatiebijeenkomst met Werktevredenheid Eindmeting (2 uur)

 

Hoeveel gaat ons dit kosten, Alexandra?

Je weet dat de onderliggende conflicten vroeg of laat getackeld moeten worden om het volledige potentieel van je team ontsluiten.

Je kunt maanden, dagen en uren spenderen om zelf je vinger achter de spanningen te krijgen, met het risico je vingers er aan te branden..

Je kunt ook een intensief traject aangaan met een teamcoach die het groepsmatig aanpakt en bij conflicten de bemiddelende rol op zich neemt. (Het punt is alleen dan mensen daarna nog steeds niet zelf conflictvaardig zijn.)

 

Of je kiest voor de lichtere en duurzamere Ninja-variant, die een fundament legt onder de samenwerking, door summier op de voorgrond (3 inspirerende workshops van 2 uur in een jaar tijd) en vol gas op de achtergrond (met individuele conflictcoaching en korte video’s) te werken aan de mindset, het mobiliseren van eigen verantwoordelijkheid, het tackelen van persoonlijke obstakels en het benutten van conflicten.

 

Een investering die vele malen meer oplevert, dan dat ie kost!   

 

De investering

Het Teamcoaching Ninja-programma kost vanaf 1 januari 2018 €5950 exclusief BTW

Ben je een snelle beslisser, profiteer dan van de decemberaanbieding

Want deze maand – december 2017 - betaal je slechts €4950

 

Dat is maar liefst €1000 euro voordeel! Ik zou zeggen: benut je kans!

 

 

             >>>>>                  <<<<<