Blog van een conflictbegeleider

Meer invloed door vragen stellen

De kunst van het overtuigen
De kunst van het overtuigen
01-12-2013 16:47

Met goede gesprekstechnieken kun je heel wat frictie voorkomen. Regelmatig lees ik de blogs van Debat.NL, die vaak heel kort en krachtig zijn. Onderstaande vond ik ook weer zo mooi, dat ik hem hier in zijn geheel citeer:

 

"Een ander overtuigen is meer dan argumenteren. Zet met vragen slim de ander centraal zonder van uw verhaal af te wijken.

Hieronder 5 handige tips om goede vragen te stellen.

 

1. Leer meer over de ander

Uw gesprekspartner is geen kille robot maar een mens met doelen, dromen en diepgang. Hoe beter u weet wat de ander beweegt, hoe makkelijker u hem verleidt. "Welk doel wilt u met uw standpunt bereiken?"

 

2. Bepaal het gespreksonderwerp

Wat aandacht krijgt groeit. Dat geldt ook in een discussie. Zet wat u belangrijk vindt centraal door vragen te stellen als: "Ik heb net gesproken over een belangrijk punt in deze discussie, wat vindt u daar van?"

 

3. Controleer uw aannames

U heeft net een ijzersterk argument gebracht en niemand reageert... Zijn ze dus allemaal overtuigd? Controleer of uw punt is overgekomen met een vraag: "Bent u het tot zo ver met mij eens?"

 

4. Blijf uit het defensief

Als uw gesprekspartner een stevig standpunt inneemt, bent u dan onder de indruk? Ga u zelf niet verdedigen, stel gewoon de vraag: "Kunt u dat standpunt ook onderbouwen?" De uitleg die volgt is vaak minder sterk dan het standpunt.

 

5. Voorkom weerstand

Niemand spreekt graag met een debatmachine. Permanent argumenten produceren roept weerstand op. Geef de ander ook ruimte: "Tot zo ver mijn visie op de situatie, wat vindt u hier eigenlijk van?"

 

 

Gerelateerde blogs

Waarom waardeoordelen geen probleem zijn 

Hoe reageer jij op kritiek, feb 2013

 

  

 

« vorige volgende »