We have a dream!
Nederland conflictvaardiger. Dat is wat moet er gebeuren!
Het is te gek hoe ons maatschappelijk leven met de dag polariseert.
Alsof iedereen steeds meer in zijn eigen bubbel zit en mensen verleerd zijn met elkaar te praten.
Wat een verlies aan verbinding en kansen voor groei!
Wij ons nu al meer dan 20 jaar bezig met conflict, stress en grensoverschrijdend gedrag en het is geen snars verbetert. Ook niet met de komst van de Arbowet in 2007, toen werkgevers verplicht werden psychosociale arbeidsbelasting actief en aanwijsbaar te verminderen. Wat waren wij blij met die wet! Psychosociale Arbeidsbelasting dring je dus niet terug met regels en protocollen. De werkvloer is nog steeds op veel plekken onveilig. En organisaties bieden medewerkers nog steeds geen hulp bij het oplossen van conflict.
Schijnveiligheid. Het idee was ooit dat duidelijke regels tot beter gedrag zouden leiden, maar rechtssociologisch onderzoek wees intussen uit dat regels niet bijdragen aan gedragsverandering. Mensen lezen die codes ook niet. Organisaties hebben loketten op orde en protocollen op de plank liggen, maar die helpen alleen om achteraf te constateren dat iemand de gedragscode heeft overtreden. Maar dan is het leed al geschied.
Ook zorgen de gedragscodes ervoor dat de verantwoordelijkheid bij niemand ligt. Hoe makkelijk is het tegenwoordig om je erachter te verschuilen! Denk maar aan de reactie van John de Mol, over de misstanden bij de Voice. Er waren toch loketten en maatregelen, waarom hadden die vrouwen niet aan de bel getrokken? Omdat je onveiligheid niet voorkomt met regels meneer De Mol!
Veiligheid is er niet, die maak je met elkaar.
- Door conflicten en fouten uit de taboesfeer te halen. Erken ze als deel van het normale menselijke verkeer en verwelkom ze als zodanig als organisatie. Wat is een visie op een positief werkklimaat waard, die het conflict niet omarmt?
- Door veel meer helderheid te bieden over wat te doen en wie te benaderen bij conflict (stappenplan).
- Door medewerkers die erin vastlopen training of (conflict)coaching aan te bieden: stimuleer ze het conflict op te lossen ipv met klachten naar de Vertrouwenspersoon en de Bedrijfsarts te rennen!
- Door oplossing van conflict te vieren.
Kortom, je moet er energie in stoppen!
Conflictvaardigheid maakt van elk gewoon mens een levenskunstenaar. Dat is ons motto. Door conflict te benaderen als een uitnodiging tot heling, verbinding (al is het alleen maar met jezelf), creativiteit en/of zingeving kader je het positief en wordt het werkbaar. Dat moet je durven neerzetten als organisatie. En waarom niet? Het alternatief is gedoe, ziekteverzuim en hoge conflictkosten. Want conflicten zullen altijd blijven komen.
Onze droom was en is de Vrijplaats. De Vrijplaats® is de ultieme setting voor zowel werknemer als werkgever voor het vinden en vormgeven van een constructieve uitweg uit de situatie. Wij doen er alles aan om dit proces zo richting te geven, dat beiden partijen er beter van worden. Daar hebben we onze eigen, transformatieve methode voor.
aleXandra van smoorenburg
Vind je ons leuk en wil je ons volgen?