Wat is transformatieve coaching

Wat is transformatieve coaching?

Wat is transformatieve coaching?

Transformatieve coaching helpt je te veranderen op basis van je eigen innerlijke wijsheid en je natuurlijke verlangen naar lichter, gemakkelijker en vrijer. Vergelijkbaar met hoe de rups gedreven wordt zich te ontpoppen tot de vlinder die hij in potentie altijd al was. Het gaat hierbij niet zozeer om zelfverbetering, maar om zelfrealisatie. Meer jezelf te worden. En dat werkt bevrijdend. Het leven wordt er makkelijker door. 

 

Transformatieve coaching helpt je dus te groeien als mens en jezelf te bevrijden van hinderlijke innerlijke belemmeringen en blokkades. Hoe? Door zelf je wonden en belemmeringen te gaan herkennen en transformeren, je belangen en doelen te gaan dienen en op je waarden te gaan sturen. Daartoe zul je ook uit onder- en bovenbewuste bronnen leren putten: het legt onbewuste trauma's bloot en helpt je leiding te vinden in je hogere bewustzijn. Omdat je je pas echt goed gaat voelen, als al die niveaus gesynchroniseerd raken met elkaar.

Vrijplaatscoaching

Vrijplaatscoaching is een vorm van transformatieve conflict-& lifecoaching. Het is een systemische methode, die werkt op basis van ontspanning, zelfsturing en een zingevende benadering van conflict. Het is geen puur cognitieve aanpak. Conflict los je namelijk niet op vanuit de rede alleen, maar door gebruikmaking van je gevoel. Daartoe maakt Vrijplaatscoaching gebruik van ontspanningstechnieken, het lichaamsbewustzijn en de verbeelding. Alsook van emotionele zelfzorgtechnieken. Ook heb je inzicht nodig in de dynamiek tussen jou en de ander. Hoe haken jullie precies in elkaar? En hoe kun je die dynamiek kunt doorsnijden... Dit zelfonderzoek gaat vooraf aan de conflictoplossing. Zonder het onderliggende innerlijke conflict te doorsnijden wordt het heel lastig om het uiterlijke conflict (met de ander) op te lossen. 

Dan komen er bij conflictoplossing ook allerlei praktische zaken om de hoek kijken. Zoals hoe je in een veilige sfeer dat moeilijke gesprek voert. Daar heb je bv een ondersteunende mindset voor nodig. En richtlijnen omtrent wat je in welke fase wel en niet deelt met de ander. En hoe je goed voor jezelf op komt. Soms moet er ook onderhandeld worden. Wil je meer weten over  de Vrijplaatsmethode, lees dan deze pagina. En mocht je zelf transformatief coach willen worden, check dan de opleiding.

Het verschil met 'gewone' coaching en psychotherapie

Coaching leert je beter om te gaan met obstakels op je pad, ervan uitgaande dat je psychisch gezond bent. Transformatieve coaching gaat een stapje verder en helpt je met de obstakels om te gaan door ze op te lossen. Oftewel te transformeren. Waardoor je meer ontspannen gaat zijn met jezelf en je jezelf authentieker, eerlijker, duidelijker en krachtiger kunt en zult neerzetten.

 

Psychotherapie leert je ook omgaan met obstakels, maar hangt jouw klachten en symptomen op aan een ziektebeeld. Ze stellen een diagnose en volgen op basis daarvan een vastgesteld behandelplan. Psychische ziekte kan ervoor zorgen dat je regelmatig in conflict komt. Kamp je  met een stoornis (borderline, bipolaire stoornis, dwangneurose etc.), een zware depressie, een ernstige verslaving, gecompliceerde rouw, ernstige eetproblemen, of extreme vermoeidheid, dan kun je mogelijk volstaan met de hulp van een goede psychotherapeut. Mogelijk zijn je conflicten simpelweg het gevolg van je ziekte of stoornis, en verdwijnen ze 'vanzelf' wanneer jij meer inzicht en vat op jezelf krijgt. 

De toekomst

Transformatieve coaching heeft  naar mijn idee de toekomst. In de wetenschap wordt steeds meer benadrukt hoe lichaam en geest met elkaar samenhangen, hoe groot de invloed van het onbewuste (hoger en lager zelf) op ons functioneren is, en hoe effectief een zingevende benadering van problematiek is. Vrijplaatscoaching voldoet hieraan en biedt daarbij concreet hulp bij het hanteren, benutten en loslaten van het conflict. Dan is iets anders dan de hulp die een mediator of advocaat biedt, die ge-ent is op de zakelijke en  juridische afhandeling van het conflict. Kiezen voor conflicttransformatie is kiezen voor de duurzame variant. Veel mooier. 

 

© Alexandra van Smoorenburg

 

Werk je als coach, geestelijk verzorger of hulverlener en wil je mijn E-zine Tips voor Conflictbevrijders ontvangen? Hierbij ontvang je gratis het E-book Van Conflict naar Groei, met de 6 meest voorkomende valkuilen en de transformatieve coachvragen die je daarbij kunt stellen. 

Voor anderen is het E-zine Van Conflict naar Groei wellicht leuker. Hierbij ontvang je het het gratis E-book 'Het verborgen ingrediënt voor overtuigend conflict hanteren.'