Wat is transformatieve coaching

Wat is transformatieve coaching?

Transformatieve coaching helpt je te veranderen op basis van je eigen innerlijke wijsheid en je natuurlijke verlangen naar lichter, gemakkelijker en vrijer. Vergelijkbaar met hoe de rups gedreven wordt zich te ontpoppen tot de vlinder die hij in potentie altijd al was. De rol van de coach is die van vroedvrouw, die je helpt bevallen van ... jezelf. Van jouw 'next level you'. Transformatieve coaching helpt je te groeien als mens en jezelf te bevrijden. 

 

Transformatieve coaching gaat altijd over verandering van binnenuit. Het helpt je méér van jezelf aan te boren en realiseren. Behalve met de fysieke, mentale, emotionele, houdt het ook rekening met de spirituele aspecten van je menszijn. Met het bewuste, maar ook met het onbewuste. Met de materiële en de immateriële kant van de zaak. Omdat het pas echt goed gaat voelen, als al die niveaus gesynchroniseerd met elkaar raken.   

Vrijplaatscoaching

Vrijplaatscoaching is transformatieve conflict & life coaching. Dat is niet hetzelfde als mediation. Coaching is immers individueel. Vrijplaatscoaching helpt je om je conflict of lastige situatie zelf  in goede banen te leiden, eventueel met juridische hulp op de achtergrond. Geen mamma of pappa erbij die het gesprek komt moduleren, maar jij die het zelf in orde gaat maken. Met je huidige 'ik' zie je dat misschien nog niet zo voor je, maar dat is nou precies waarom je transformatieve coaching wil. 

 

Vrijplaatscoaching is volledig gebaseerd op zelfsturing. Het helpt je het vertrouwen in jezelf te vinden, jezelf te realiseren èn jezelf te bevrijden van de pijn en de stress. Zelfsturing is vooral belangrijk in geval van (innerlijk) conflict, want in dat geval werken adviezen en externe normen nog minder. Wil je iets meer weten over de methodiek van Vrijplaatscoaching, lees dan deze pagina. En mocht je zelf transformatief coach willen worden, check dan de Opleiding.

Het verschil met psychotherapie

Coaching helpt je goed om te gaan met de obstakels op je pad, ervan uitgaande dat je psychisch gezond bent. Transformatieve coaching heeft hetzelfde doel en gaat uit van dezelfde premisse, maar reikt dieper dan gewone coaching omdat het ook de onbewuste en spirituele kanten van de mens meeneemt. Psychotherapie is ook gericht op goed leren omgaan met obstakels, maar dan in relatie tot de aanwezigheid van een stoornis of psychische ziekte. En dan heb je ook nog zoiets als transformatieve psychotherapie, die èn het ziektebeeld èn het onbewuste en spirituele meeneemt. 

 

Kamp je dus met een stoornis (borderline, bipolaire stoornis, dwangneurose etc.), een zware depressie, een ernstige verslaving, gecompliceerde rouw, ernstige eetproblemen, of extreme vermoeidheid, zoek dan een goede (transformatieve) psychotherapeut. Mogelijk zijn je conflicten simpelweg het gevolg van je ziekte of stoornis, en verdwijnen ze 'vanzelf' wanneer jij meer inzicht en vat op jezelf krijgt. 

De toekomst

Transformatieve coaching heeft de toekomst. In de wetenschap wordt steeds meer benadrukt hoe lichaam en geest met elkaar samenhangen, hoe groot de invloed van het onbewuste op ons gedrag is, en hoe effectief de positieve psychologie en een duurzame en zingevende benadering van problematiek is. En als het over conflictbegeleiding gaat, dan is intussen wel duidelijk dat mediation (begeleide onderhandeling) meer tot sam-sam leidt (een compromis) dan tot win-win (verbetering). Nee, het wordt echt tijd dat we next level gaan en massaal gaan kiezen voor conflicttransformatie.  

 

© Alexandra van Smoorenburg