Blog van een conflictbegeleider

Meditatie naar het diepe hart (audio-bestand)

04-09-2020 11:49

Bijgaande meditatie brengt je in korte tijd (20 minuten) bij je gevoel en helpt je je kracht weer terug te vinden. Ik plaatste hem gister onderaan het blog Door Zelfliefde beter in Conflicthantering. Om 'm gemakkelijker vindbaar te maken hierbij nog een keer apart de upload. Zoek een rustig plekje waar je niet gestoord wordt, klik op de grijze cirkel hieronder met het witte microfoontje, het bestand verschijnt bovenaan in je browser, download op je telefoon, en genieten maar! Zo vaak je maar wil. 

 Giving pure_heart-700x500

 

Deze reactie kreeg ik gisteren al gelijk terug: "Lieve Alexandra, Dank voor je prachtig cadeau. Ik had/heb een droevig hart en kan niet anders zeggen ik heb heerlijk gehuild zo fijn en warm  en teder. Het heeft me zo prettig uit mijn cognitie gehaald en laten voelen hoe het met mijn ademhaling is. En je stem zo fijn fluweel zacht. Dank je wel voor je fijne zijn."

 

Als je vaker berichtjes van me wilt ontvangen (eens per maand of twee maanden, als ik er zin in heb) met mooie ervaringen en info, laat me weten. Groet, AleXandra

Luister!
reacties  0 reacties reageren

Drie voordelen van zelfliefde

Drie voordelen van zelfliefde
01-09-2020 18:19

Zelfliefde maakt het leven stukken leuker en beter. Het heet niet voor niks de bron van alle andere liefdes te zijn! Toch is me opgevallen dat mijn coachees onbewust vaak meer met dit thema worstelen dan hun lief is. ‘Zelfliefde, is dat niet egoïstisch? Ik voel me dan gelijk een beetje fout.' 'Ik doe wel aardig, maar ik ben niet echt zo lief hoor!’ En zo verder. Het grote misverstand is dat mensen menen pas van zichzelf te mogen houden als ze 100% lief, leuk en aardig zouden zijn. Tegen iedereen. En nee, dat zijn ze niet. Ik ook niet. Wie wel?!

 

Van kop tot kont-logica
Dus. Ook al ben je soms een draak, of een gigantische betweter, of een godvergeten loser: geef jezelf gewoon toestemming om van kop tot kont van jezelf te houden, inclusief alle fysieke en geestelijke tekortkomingen en donkere randjes en hoekjes. Want zonder zelfliefde raak je totaal afhankelijk van wat anderen van je vinden. En kom je heel snel in een negatieve spiraal terecht. Maak er een gewoonte van om elke keer als je in de spiegel kijkt of er toevallig langs loopt tegen jezelf te zeggen: 'Hé kanjer!', of 'Dag liefie: ik hou van jou!, of iets dergelijks. Maar niets minder dan dat. 

 

Drie voordelen van zelfliefde
Zelfliefde maakt trouwens way beter in conflicthantering. Logisch, want zelfliefde houdt in dat je er mag zijn van jezelf en dat je het normaal vindt dat wat jij voelt en denkt òòk telt. En dat maakt dan weer dat je je grenzen bewuster voelt (voorwaarde om ze te kunnen stellen!) en eerder het gesprek aangaat over iets wat jij vreemd of ongewenst vindt. Wie zichzelf uitvlakt, denkt al gauw dat het aan hem- of haarzelf ligt als ie ergens moeite mee heeft. Tja, en dan komt het niet meer zo van een gesprek...

 

Ware zelfliefde maakt (grappig genoeg) ook minder egocentrisch. Want wie zijn eigen behoeften onderkent en zichzelf accepteert inclusief flaws, snapt dat de ander ook niet perfect is. Het komt eerder in 'm op dat die ander nu eenmaal anders is, en het dus ook anders zal zien, en daar ook recht op heeft. Tja, en daarmee ontstaat al gelijk meer ruimte voor een goed gesprek. Zelfliefde zorgt dus voor meer en een gezondere balans, in welke relatie dan ook.  

 

Zelfliefde dient simpelweg onze optimale ontplooiing als mens. Je hebt dit innerlijke vangnet gewoon keihard nodig om zowel de tegenslagen van het leven als je eigen tekortkomingen op te vangen. Het ontbreken van onnodige innerlijke spanning (bijvoorbeeld door allerlei onzinnige schuld- en schaamtegevoelens) heeft echt een weldadige en helende uitwerking zowel op jezelf als op anderen. Want zeg nou zelf: is het niet heerlijk en inspirerend om te vertoeven in de omgeving van iemand die werkelijke zelfliefde kent? Dan kom je toch helemaal tot jezelf? 

 

Het beste uit je dwangneurose halen

Nog een tip, speciaal voor mensen die last hebben van dwangmatige gedachtenpatronen. Denk je constant dingen als: ‘Maar wat als … (ik Corona krijg, het helemaal fout gaat, hij mij bedriegt etc)?’ Of: ‘Ik mag geen fouten maken, ik mag geen fouten maken, let op: maak geen fouten, want dan zwaait er wat!’. Et cetera. Draai het eens om en wen je aan op een positieve manier van die gewoonte gebruik te maken en vervang de negatieve gedachte elke keer dat ie opkomt door een positief statement over jezelf, de ander, of wat er kan gebeuren. Dan heb je tenminste nog wat aan je dwanggedachte! Want je weet: met je denken creëer je je leven. Denk je vervelende gedachten, dan ga je je ook zo voelen. Dus, als je jezelf dan toch wil brainwashen: doe het met positieve in plaats van met negatieve gedachten.

  
Zelfliefde als mentale hygiene oefening
Ach, er valt zo ontzettend veel te zeggen over dit onderwerp: ik ga maar niet proberen volledig te zijn. Maar ik wil wel nog graag meegeven dat zelfliefde een vorm van mentale hygiene is, die discipline vergt. En daarmee bedoel ik dat je bereid moet zijn in zelfliefde te investeren. Niet één keer, maar iedere keer weer. Dat je bereid moet zijn je koppie - net als de zonnebloem op het plaatje - steeds opnieuw weer naar het licht te bewegen. Naar wat er wèl goed gaat of is. Naar waar je dankbaar voor bent. Naar de schoonheid die er overal om je heen is. Naar al die liefde en effort die mensen om je heen in allerlei zaken stoppen en die jouw leven mooier maken. En ja, die flexibiliteit en openheid opbrengen kost energie! Maar dit is meer dan de moeite waard, want behalve dat het de spirit op het moment zelf hoog houdt heeft de moderne hersenwetenschap uitgewezen dat mensen die verzuimen aan mentale hygiene te doen, bij het ouder worden vanzelf bozer, banger en verdrietiger worden... Hoeveel redenen heb je nog nodig om voor zelfliefde te gaan?

 

Dit allemaal trouwens naar aanleiding van een selfcare-oefening die ik vanochtend voor een van mijn coachees opnam: een meditatie naar het Diepe Hart (een reisje van 20 minuten). In het kader van De Liefde heb ik ‘m voor jou als lezer ook downloadable gemaakt. Als dank voor het lezen van dit blog en als dank voor de mooie, lieve mens die jij bent! :)

 

Een hele mooie ervaring ermee gewenst! Groet en liefs,  

© AleXandra van Smoorenburg

 
PS1 Waar klikken? Op de kleine grijze cirkel hieronder met het witte microfoontje erin. Het bestand verschijnt bovenin je browser. 

PS2 Gaaf als je een reactie achterlaat hieronder!
PS3 Heb je een vervelend conflict en wil je je daarvan bevrijden: try me, je bent van e welkom

 

Gerelateerde artikelen

Check ook dit vlog: Zelfliefde is niet egoistisch, 2018
 
 
 
 
Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like of deel het!  
Luister!