Blog van een conflictbegeleider

Stress? Zo krik je in vijf minuten je energieniveau weer omhoog!

Yoepie!
Yoepie!
31-01-2014 17:07

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik kwam laatst Het Energieboekje van Donna Eden en Dondi Dahlin tegen, met daarin gemakkelijk uitvoerbare energetische oefeningen tegen de meest voorkomende kwalen en een oefenprogrammaatje van 5 minuten per dag (Yes!) voor het verkrijgen van meer energie. Ik vond het leuk om ze uit te proberen en inderdaad, ze zijn reuze verkwikkend!

Aangezien stress een belangrijke aanjager van conflict op het werk is, wil ik ze graag met jullie delen.

 

Maar laat ik eerst even kort aangeven wat de schrijfsters (moeder en dochter) onder energetisch genezen verstaan, want misschien heb je geen idee waar dat over gaat. Ze leggen het ongeveer zo uit:

 

Alles in het universum bestaat uit energie, dus ook wij mensen. In de mens zijn verschillende energiesystemen werkzaam: meridianen (energiebanen in je lijf), chakra’s (bepaalde energetische centra aan de buitenkant van je lijf) en het aura (het totale energieveld om je lijf). Als de vrije doorstroming van levensenergie in deze systemen belemmerd raakt, ontstaat er energetische disbalans. Deze disbalans heeft ongemak, pijn en/of ziekte tot gevolg. Door energetische oefeningen te doen zoals het bekloppen, masseren, vasthouden van bepaalde energiepunten, of het met de hand volgen van bepaalde energiebanen, bevorder je het herstel van de balans in het energiesysteem en daarmee het herstel van je fysieke lichaam.

 

De volgende oefeningen die je in vijf minuutjes tijd kunt doen geven je immuunsysteem een directe oppepper! 

  

1: Kruinstreek

Stress zorgt ervoor dat energie ophoopt in je kruin en daar blijft vastzitten. Veeg de spinnenwebben uit je hoofd en breng je zenuwstelsel tot rust! De kruinstreek stimuleert de doorbloeding van je hoofd, verbetert je geheugen, opent je kruinchakra, helpt slapeloosheid overwinnen en kan hoofdpijn verminderen. Deze oefening is ook handig om te doen voordat je gaat mediteren.

 

Zo werkt het. Geef druk op je voorhoofd en trek je vingers langzaam naar buiten zodat je de huid oprekt. Haal diep adem, in door je neus en uit door je mond.

Zet je vingertoppen vervolgens boven op je hoofd en herhaal de trekbeweging. Herhaal dit op je kruin, de achterkant van je hoofd en je nek.

 

2: Inhaken

De oefening inhaken zorgt voor een verbinding tussen de meridianen het conceptievat (waardoor energie aan de voorkant van je lichaam naar beneden stroomt) en het gouverneursvat (waardoor energie door je ruggengraat omhoog stroomt). Je verbetert je lichamelijke conditie ermee, vermindert bezorgdheid en angst en versterkt je aura.

Zo werkt het. Haak je ene middelvinger in je navel en druk de andere op je 'derde oog' (je zesde chakra dat zich tussen je wenkbrauwen bevindt).

Druk beide naar binnen en trek ze omhoog. Haal vijf of zes keer adem, in door je neus, uit door de mond.

Je kunt je ogen openhouden of sluiten, net wat je prettig vindt.

  

3: Hemel en aarde verbinden

De oefening hemel en aarde verbinden geeft je een verfrist gevoel. Het maakt energie vrij, brengt verse zuurstof naar je cellen, activeert je immuunsysteem en helpt tegen slapeloosheid. Het is een populaire oefening omdat je er blij van wordt.

 

Zo werkt het. Begin met je handen op je heupen. Je vingers zijn gespreid. Adem in door je neus, breng je armen omhoog en vouw je handen in de gebedshouding voor je borst. Adem uit door je mond. Adem in door je neus. Strek een arm omhoog en een arm omlaag. Duw daarbij je handpalmen weg. Houd zo even vast. Adem dan uit door je mond en keer terug naar de gebedshouding. Wissel van armen en herhaal de strekking. Laat je armen zakken. Buig je bovenlichaam voorover en onstpan je knieën een beetje. Haal twee keer adem voordat je weer overeind komt.

 

4: Houd je stresspunten vast

Het vasthouden van de neurovasculaire punten (twee punten op je voorhoofd, twee tot drie centimeter boven beide ogen) is een goede manier om te voorkomen dat het bloed uit de voorste hersendelen wegtrekt. Deze oefening kalmeert het deel van je hersenen dat aanzet tot de vecht-of-vluchtreactie en is dus ideaal bij acute stress.

 

Zo werkt het. Plaats je vingertoppen licht op je voorhoofd en bedek er de verhoginkjes van je voorhoofd vlak boven je ogen mee. Leg je duimen tegen je slapen en haal diep adem. Wanneer in de minuten die volgen het bloed naar je voorste hersendelen terugkeert, zul je merken dat je gedachten helderder worden.  

 

5: Vreugde inkloppen

Je kunt daadwerkelijk vreugde in je zenuwstelsel kloppen. Zo kun je blijdschap in je leven brengen. Deze zeer eenvoudige oefening verhoogt je levensvreugde, helpt om de goede momenten in je leven vast te leggen in je zenuwstelsel en geeft je denken een positieve richting.

 

Zo werkt het. Denk aan de goede momenten in je leven. Herinner je iets waarom je moest lachen. Of heb gedachten van dankbaarheid voor je lichaam, geest, leven of een persoon. Beklop ondertussen je 'derde oog' (je zesde chakra dat zich tussen je wenkbrauwen bevindt). Je creëert zo een ritmische impuls van positieve energie. Je kunt pulseringen van vreugde door je zenuwstelsel voelen gaan. op deze manier leer je je zenuwstelsel ook om vreugdevoller te zijn.

 

Probeer ze voor de aardigheid eens! Ze schijnen zowel bij mannen als bij vrouwen goed te werken. Succes!

 

bron oefeningen:diepmagazine

 

Gerelateerde blogs

Wat te doen als de werkdruk je te hoog wordt, jan 2014

Baanbrekend goed nieuws over stresshantering, nov 2013

Omgaan met negatieve energie. Tips voor gevoelige mensen, oktober 2013

Leer mediteren met deze video van Sakyong Mipham Rinpoche, april 2013

 

Minder stress door minder stressen

Een voorbeeld van de staart die met de hond ging kwispelen :)
Een voorbeeld van de staart die met de hond ging kwispelen :)
14-01-2014 13:28

Minister Asscher vond blijkbaar dat er nu dan maar eens iets moet gebeuren en stuurde eind vorig jaar een kamerbrief Hoofdlijnen Aanpak Psychosociale Arbeidsbelasting (conflict, werkdruk en werkstress) rond met daarin zijn goede voornemens voor 2014. Eindelijk. Chapeau. Terwijl het actief terugdringen ervan al 7 jaar verplicht is voor werkgevers en al jaren bekend is dat PSA bakken met geld kost en prioriteit zou moeten krijgen, ligt het onderwerp nu dan echt midden op tafel. In het voorjaar van 2014 ligt er een uitgewerkt plan. Blijkbaar was hier veel lef voor nodig, gezien het feit dat men gewacht heeft met het prioriteren van PSA tot maar liefst 1 op de 3 gevallen ziekteverzuim veroorzaakt wordt door werkgerelateerde klachten1 op de 3

 

Wat een lijden op de werkvloer. 

Te druk, te veel, te lang werken om het allemaal gedraaid te krijgen.

Collega's en klanten die de stress maar op moeten vangen.

Wèhh, ik heb met ons te doen. 

In het blog Wat te doen als de werkdruk je te hoog wordt kun je wat tips vinden om je stressniveau omlaag te brengen, maar eigenlijk ben ik nieuwsgierig naar hoe jij je stress tackelt. 

 

Zelf sta ik tegenwoordig om 5 uur op. Voor mij de ontdekking van 2013. Elke dag gratis een dagdeel erbij, helemaal voor mezelf. En aangezien de uurtjes voor twaalven inderdaad dubbel blijken te tellen hoef ik geeneens zoveel vroeger naar bed. Ik wil het gewoon niet meer, dat stressen. We zijn toch geen machines! Ik wil tijd hebben - en wie niet? Wanneer is 'snelsnel' nou ook echt goed en effectief? Op een goed moment betaald iemand de rekening, of het nou de client is, jijzelf, je collega, je werkgever, je partner of je kinderen.  

 

Maar zeg eens: hoe doe jij het? Hoe hou jij balans?

Doe jij iets speciaals, wat jou veel oplevert, laat eens een berichtje achter hieronder. 

Inspireer ons!

 

Fijne dag, Alexandra 

 

Gerelateerde blogs

Boetes voor hoge werkdruk in Zorg en Welzijn, september 2013

Hoe blijf je overeind als de organisatie onder je kont vandaan afgebroken wordt?, mei 2013

Gelijke behandeling: van gedragscode naar gedrag, maart 2013

Psychosociale arbeidsbelasting op de agenda, maar hoe nu verder?, dec 2010

Decent work bespaart kosten in tijden van crisis, jan 2009

P&O en psychosociale arbeidsbelasting. De logistiek van de oplossing (artikel), aug 2007

Psychosociale arbeidsbelasting, een ‘nieuw’ arbo risico (artikel), nov 2006

  

 

Wat te doen als de werkdruk je te hoog wordt?

07-01-2014 14:39

Minder tijd voor meer cliënten en met minder collega’s. In de zorg zijn dit onder meer de ingrediënten voor werkstress. Deze stress kan uiteindelijk leiden tot een burnout en moet daarom serieus genomen worden. Wat kun je zelf doen wanneer de werkdruk te hoog wordt? 6 tips van Alexandra Sweers:

 

1) Analyseer je eigen situatie

Voel jij veel stress wanneer je aan je werk denkt of wanneer je naar je werk gaat? Dat is een slechte zaak! Analyseer je eigen situatie: wat vind je stressvol in je werk? Wat is de oorzaak daarvan? Wat moet er gebeuren (en wat is realistisch) wil je die oorzaak weg kunnen nemen? Wat kun je zelf doen en welke hulp heb je daarbij nodig?

 

2) Overleg met je leidinggevende

Geef bij je leidinggevende aan dat je serieuze werkstress ervaart. Wanneer je niks zegt, kan hij of zij niks voor je betekenen. Zorg er wel voor dat je het gesprek met je leidinggevende goed voorbereidt. Geef aan wat jou stress geeft en welke mogelijke oplossingen daarvoor bestaan. Misschien kan een roosterwijziging al voldoende zijn, of merk jij dat bepaalde afspraken op papier wel, maar in de praktijk helemaal niet werken. Zorg ervoor dat je rustig kunt praten en dat er voldoende tijd is om je probleem te bespreken. Maak concrete afspraken: wat ga jij doen en wat gaat je leidinggevende doen en plan eventueel nog een afspraak om te kijken hoe het gaat.

 

3) Praat met je collega's

Niet iedereen ervaart stress op dezelfde manier. De een wordt zenuwachtig van een ingewikkeld rooster, terwijl de ander daar moeiteloos mee omgaat. Praat met je collega's over de stress die je ervaart en vraag hoe zij ermee omgaan.

 

4) Denk positief

Veel situaties kun je niet ontlopen, zeker als het om werk gaat.  Dus je zal er op een of andere manier toch mee om moeten gaan. Bekijk jij situaties eigenlijk vaak positief of juist negatief? Bedenk dat je gedachten je gevoelens en daarmee je acties bepalen. Negatieve gedachten leiden vaak tot piekeren, terwijl een focus op het positieve juist meer zelfvertrouwen oplevert.

 

5) Neem voldoende tijd voor ontspanning

Iedere vorm van stress vraagt veel energie van je lichaam. Gevolgen daarvan zijn onder meer vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en  hartkloppingen. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende ontspant. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen (zie bijgaand filmpje), ga een stuk wandelen of luister naar je favoriete muziek. Zoek naar wat jouw lichaam ontspant.

 

6) Zeg nee

Wanneer een collega of leidinggevende jou vraagt om iets te doen wat je niet kunt of waar je geen tijd voor hebt, zeg je dat dan? Voordat je duidelijk 'nee' kunt zeggen, moet je eerst goed weten wat je wel of niet kunt of wilt. Zeg dan ondubbelzinnig nee en geef de reden waarom het niet kan. Daar hoeven niet allerlei excuses en sorry's aan te pas te komen. Wees helder en eerlijk en probeer als het kan een andere oplossing aan te dragen of mee te denken.

 

 

Gerelateerde blogs

Boetes voor hoge werkdruk in Zorg en Welzijn, september 2013

De werkdruk steigt sneller daar waar ontslagen vallen, september 2013

Hoe blijf je overeind als de organisatie onder je kont vandaan afgebroken wordt?, mei 2013

Stress, verzuim en de diagnosekermis, maart 2013