Blog van een conflictbegeleider

Wat kun je in vredesnaam met mindfulness op de werkvloer?!

Wat kun je in vredesnaam met mindfulness op de werkvloer?!
09-05-2012 18:23

Mindfulness is een relatief nieuw begrip en momenteel een hype in Nederland. Omdat ik er al jaren (20) mee bezig ben en onze conflictcoaching erop gebaseerd is, vind ik het leuk om er nader op in te gaan. Ook licht ik graag toe waarom mindfulness interessant is voor de werkvloer.  

Maar eerst: 

 

Wat is mindfulness eigenlijk precies?

Het woord mindfulness komt van 'to be mindful', wat 'aandachtig zijn' of 'gewaarzijn' betekent.

Zelf omschrijf ik het vaak met: waarneming en reflectie vanuit een ontspannen en neutraal standpunt.

Door op ontspannen wijze, zonder oordeel (neutraal) gewaar te zijn van wat je op het moment zelf ervaart, neemt je onrust af en je onderscheidend vermogen toe. 

 

Mindfulness oefenen maakt praktisch

Het is bepaald een misvatting dat mindfulness iets voor dromers is. (Indien jij dat nog denkt, moet ik jou uit een droom halen J) Voor mindfulness moet je wakker zijn en bij de les. Aandachtig contact maken met wat je ervaart in het hier en nu. Ontvankelijk zijn voor de kwaliteiten en uitdagingen van het moment, zonder deze gelijk te willen veranderen. 

En precies dat laatste: dat 'niet willen veranderen' ofwel 'niets doen', dat is het, wat ruimte creëert voor bewustzijn. Bewustzijn van jezelf en van je omgeving. Een bewustzijn waardoor je bv net dat 'ja' niet uitspreekt, waar het je vroeger al lang ontglipt was, en waar je nu bv nog de gevolgen van hebt.... Weet je wat ik bedoel? 

Je oefent het met mediteren. 

 

Oefenen met balans houden 

Als je mediteert, richt je je aandacht op bijvoorbeeld je ademhaling, je lichaam of op bepaalde kwaliteiten. Wat je daarbij traint is je vermogen om 'erbij te blijven’.

De bedoeling is, dat je dit op een ontspannen manier doet, niet te relaxt, maar ook niet al te ingespannen. Daarmee bekwaam je jezelf in het balanceren tussen concentratie/inspanning en loslaten/ontspanning. 

Beide vermogens kunnen door dagelijks te mediteren in korte tijd (ca 8 weken) flink toenemen. 

 

Het praktische en waardevolle daarvan voor je dagelijks leven en werk is, dat je daardoor minder lang in rotgevoelens blijft hangen (sneller in balans), dat je gemakkelijker open blijft staan voor wat er wel prettig is (meer genieten) en dat je effectiever gaat werken (toegenomen concentratievermogen).  

 

Mindfulness zakelijk aantrekkelijk voor organisaties

De positieve effecten van mindfulness worden sinds de jaren 90 uitgebreid gemeten en onderzocht

Inmiddels is men het er unaniem over eens dat mindfulness mensen in korte tijd bewuster maakt. En bewuste mensen blijken gemakkelijker in balans te blijven, gezonder en gemotiveerder te zijn, en accurater te werken.


Meer specifiek draagt mindfulness bij aan de volgende competenties:

  • Besluitvaardigheid
  • Oordeelsvorming
  • Flexibiliteit
  • Creativiteit
  • Empathie
  • Besluitvaardigheid
  • Onafhankelijkheid 

Bedrijven die mindfulness geïntroduceerd hebben op de werkvloer melden dan ook: 

  • Een verbeterde samenwerking
  • Een beter vermogen om met conflict om te gaan
  • Meer creativiteit
  • Een hoger niveau van klantgerichtheid

Mmmm. Mindfulness is dus effectief, het draagt bij aan zingeving èn het is goedkoop. Een mooie combinatie dus, zakelijk gezien. Eentje die in het bedrijfsleven dan ook niet onopgemerkt bleef.

 

Welke bedrijven stellen zich open voor deze trend?

Je zou misschien denken dat het softe bedrijven zijn die hun medewerkers mindfulness trainingen aanbieden. Haha, niet dus.

 

Een van de voorlopers was Google, toegegeven: een op alle vlakken creatief en vooruitstrevend bedrijf. 

Google schijnt al meer dan 5 jaar in mindfulness te investeren, naar volle tevredenheid. Andere grote buitenlandse voorbeelden zijn bijvoorbeeld De Deutsche Bank, Apple, Reuter of Nike.

 

In het Nederlandse bedrijfsleven gaat men pas de laatste 2 jaar goed overstag. Met name opvallend veel banken (SNS, ABN AMRO, RABO Bank) bieden hun medewerkers mindfulnesstrainingen aan (niet zo vreemd eigenlijk, onder de huidige stressvolle omstandigheden), maar ook andere vooraanstaande bedrijven, zoals de KPMG, KLM, VNO-NCW en Nuon.

 

In de non-profit sector ken ik tot nu toe alleen het voorbeeld van Jeugdzorg, die in 6 zorginstellingen  aandachttraining op de werkvloer geïntroduceerd heeft. 

Mocht jij meer voorbeelden kennen, dan hoor ik ze graag!

 

Doen we even

Mocht je nu denken: ‘Goed idee: doen we even’, dan moet ik je waarschuwen. Mindfulness implementeer je niet zo maar even.

 

Op de eerste plaats is het zo, dat mindfulness geen snelle truck is. Het vergt een bepaalde mate van discipline en geduld, die niet iedereen gegeven is. Na ca 8 weken dagelijks mediteren begin je de voordelen pas echt te ervaren in je dagelijks leven. 

 

Sommige mensen haken af als ze erachter komen dat mediteren 'het trainen van je geest' en dus 'werken' is. Zoals ik al schreef train je je concentratievermogen en je vermogen tot loslaten. Aanvankelijk is dit makkelijk op makkelijke momenten en moeilijk op moeilijke momenten. Wie regelmatig mediteert kan beide op den duur ook makkelijk(er) op moeilijke momenten. Door je toegenomen vermogen om te kunnen loslaten en ontspannen in de spanning, ontwikkel je dus die begerenswaardige crisisbestendigheid.

 

Op de tweede plaats voelen veel mensen weerstand tegen meditatie. Je kent de vooroordelen wel: ‘Een beetje niks zitten doen op een kussen: ik zie er het nut niet van in.’ Of, ‘Daar heb ik geen tijd voor hoor, dat is goed voor mensen die thuis zitten.’  Of ‘ Dat holistische geouwehoer, daar geloof ik niet in.’’ Etc etc. Of men verbindt mindfulness met religie. En religies zijn discutabel. Met als gevolg zekere discussies waar je op het werk al helemaal geen zin in hebt.   

 

Weerstanden dus, die niet als sneeuw voor de zon weggesmolten zijn.

Nee, mensen zover te krijgen dat ze zich openstellen voor iets lucratiefs als mindfulness, is nog een hele kunst.

 

Mindfulness introduceren op de werkvloer?

Wil je mindfulness introduceren op de werkvloer, dan kan het helpen als je je medewerkers een keer laagdrempelig de voordelen ervan laat ervaren.


Om mensen op speelse wijze bewust te maken van het nut en de kracht van aandachttraining, hebben we

met een aantal andere vrouwen (die alle mindfulness geintegreerd hebben in hun werk) daarom een Vitaliteitsprogramma ontwikkeld met workshops 'voor mindful en gezond werken'. 

Dit zijn géén meditatiebijeenkomsten, maar workshops over hoe je met behulp van mindfulness, beter om gaat met werkstress, conflict, storende communicatie of bepaalde ongezonde eetgewoonten. Inspireren workshops dus, die mensen bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid en regelcapaciteit in bovengenoemde gebieden. 

 

Als je meer over wilt weten, neem dan even contact met me op, of bekijk hier het programma. Wie je ook bent, wat je ook doet, ik vind het leuk om over dit onderwerp in gesprek te zijn en wie weet iets voor, of met je te doen!

 

Pfff, wat een lap tekst is dit geworden. Dank voor je aandacht!

 

Alexandra 

 

 

©drs. Alexandra W.M. van Smoorenburg