Blog van een conflictbegeleider

Behoor jij tot de risicogroep die niet gauw gelukkig of succesvol zal worden?

Behoor jij tot de risicogroep die niet gauw gelukkig of succesvol zal worden?
19-06-2019 17:10

‘Hoe zou jij het willen?' vraag ik Marita (arts). ‘Geen idee’ zegt ze, ‘maar wat ik wel weet is dat ik zo niet langer met patiënten om wil gaan. Noch met mijzelf. Mijn grens is bereikt; ik ben moe en ik ben helemaal klaar met die werkdruk.’ ‘Begrijp ik’, zeg ik, ‘maar mijn vraag was eigenlijk: hoe zou jij het willen? 

 

Marita is niet de enige professional die niet scherp heeft wat ze dan wel wil. Terwijl dat toch echt essentieel is voor een gelukkig en succesvol leven. Wie zijn verlangen naar meer geluk en succes niet vertaalt naar concrete doelen en ervaringen, blijkt veel meer moeite te hebben geluk en succes ook daadwerkelijk te ervaren.

Vergelijk het hier maar mee: zonder je plaats van bestemming in te tikken in je navigator is de kans op dwalen stukken groter, niet?

Je kans op geluk en succes vergroten

Met een helder beeld voor ogen van hoe jij wil dat je leven en je werk er uit ziet ligt het simpelweg veel meer voor de hand dat je dit uiteindelijk ook bereikt. En is het ook veel gemakkelijker om dat te bereiken, omdat je dan je tijd en energie veel meer gaat focussen.  Natuurlijk heb je behalve dat heldere beeld en die concrete doelen, ook een goed plan en goede communicatievaardigheden nodig. En zonder vertrouwen, geduld en een onsje geluk gaat het ook niet lukken. 

Sturen, niet afdwingen

Is dat niet veel te gemakkelijk gedacht? Zo maakbaar is  het leven toch niet? Er gebeurt toch ook altijd van alles waar je niet om gevraagd had, en waardoor jij je pad weer verlegt? Klopt. Maar een ding is wel heel duidelijk. Als je zelf verzuimt te sturen op wat jij belangrijk vindt, word je in mum van tijd geleefd door de belangen en behoeften van anderen die wel weten wat ze willen. Het is enorm belangrijk om je eigen doelen te stellen. Om te reflecteren op hoe het gaat en hoe je trouw kunt blijven aan jezelf en je evenwicht kunt bewaren.


varen1 Om gelukkig en succesvol te zijn heb je enerzijds die mannelijke energie nodig van doelen stellen en dingen doen, maar anderzijds ook het geduld en de openheid nodig om zaken zich op een natuurlijke manier te laten ontplooien en bij te stellen. Kortom de vrouwelijke energie. 

 

Zonder zelfkennis blijft het dweilen

Weten dat je 'leuk werk, met leuke collega’s' wilt, is dus niet genoeg. Om daar te komen moet je wel weten wat je graag doet en goed kunt, en van welk soort mensen je blij wordt (in welke omgeving je floreert). Het vergt met andere woorden zelfkennis!  En dat is niet iets wat je van nature gewoon hebt (zoals veel mensen denken), maar wat je ontwikkelt door op jezelf te reflecteren. Wat iets anders is dan over jezelf nadenken. Zelfreflectie is een actief leerproces, waardoor je verder komt in je gedachten. Als je niet weet waar ik het over heb, schakel dan eens een goede coach in om je dat te leren. 

Hoor jij tot de risicogroep?

Uit mijn 20 jaar ervaring weet ik dat het voor sommige professionals veel lastiger is om hun doelen te bereiken dan voor andere. En dat zijn lang niet altijd de mensen met de minste capaciteiten! Integendeel zou ik haast zeggen. Vaak zijn het de mensen die te bescheiden zijn. Mensen die te gemakkelijk anderen voor laten gaan en zich niet comfortabel voelen bij het uitdrukken van wie ze zijn, wat ze nodig hebben, en wat ze willen. Mensen die met andere woorden niet assertief genoeg zijn.

Het grote misverstand binnen deze risicogroep 

Binnen deze risicogroep bestaat er veel verwarring over wat assertiviteit is. Ze verwarren het met agressiviteit! Maar er is een enorm verschil tussen die twee. Assertief zijn is een manier van leven waarbij je het meeste uit het leven haalt, zonder dat anderen je vertellen wat en hoe je iets moet doen. Wat geenszins betekent dat je onaangenaam, opdringerig of grof moet zijn!

Now or never

Als jij ook zo iemand bent, die goed is in zijn werk en best weet wat hij wil maar zijn doelen niet bereikt, ga dan reflecteren op wat je echt wil en hierbij nodig hebt. Maak een plan, haal de angel eruit bij jezelf waarom het je niet lukt, en investeer in je communicatievaardigheden. Want helaas is het zo, dat wat je niet erkent, nooit zal veranderen. Heb je een opleidingsbudget, gebruik het, want dit leven is geen generale repetitie, maar je leven! 

 

Je weet het, ik help je er graag bij. Check daartoe dit traject.

 

Hartelijke groet, 

AleXandra