Blog van 'n conflictbevrijder
‘Door ziekteverzuim lekt half miljard weg uit de zorg’ kopte Trouw vanochtend. Kwamen de zorgkosten in 2013 nog uit op 2,75 miljard, in 2017 liepen ze op tot 3,31 miljard. Als directe verantwoordelijke hiervoor wordt gewezen naar het vorige kabinet, dat grootschalige bezuinigingen combineerde met grootschalige hervormingen. Een combinatie waar volgens gezondheidseconoom Guus Schrijvers vaak genoeg tegen gewaarschuwd is, om dit vooral niet tegelijkertijd te doen.
Langdurig verzuim oorzaak stijging kosten
Vorig jaar zat dus bijna 6% van verpleegkundigen, artsen, therapeuten, psychologen en ander zorgpersoneel ziek thuis, wat 16% meer is dan in 2013. De stijging komt bijna geheel uit de hoek van het langdurige verzuim: van medewerkers die drie maanden tot een jaar thuiszitten, vanwege klachten door de hoge werkdruk. Trouw berekende op basis van cijfers van Vernet Verzuimnetwerk en Pensioenfonds PFZW dat het langdurige verzuim de sector alleen al in 2017, 567 miljoen euro kostte. Dit is €4800 per fte (voltijdbaan). €4800!! Stel je voor dat je dat bedrag per werknemer had om leuke dingen mee te doen.
Bezuinigingen oorzaak stijging langdurig verzuim
Zorgorganisaties zelf wijzen volgens onderzoeksbureau Vernet nadrukkelijk de bezuinigingen aan als oorzaak voor de toegenomen werkstress. Volgens hen leidden deze tot:
- angst voor baanverlies (tienduizenden zorgmedewerkers verloren hun baan)
- complexere zorg (omdat mensen langer thuis moeten blijven en pas opgenomen worden als ze heel veel zorg nodig hebben) en
- hogere werkdruk omdat zieke collega’s niet vervangen (kunnen) worden. Dit laatste geldt vooral in de verpleeghuiszorg.
De waarheid incasseren
Vernet noemt het langdurige verzuim door hoge werkdruk ‘beïnvloedbaar verzuim’. Beinvloedbaar, omdat hoge werkdruk te voorkomen zou zijn. Ik vraag me af of dit een juiste gevolgtrekking is. Zorgorganisaties hebben, om de bezuinigingen op te vangen, het allerhoogste gevraagd van de medewerkers, maar op een gegeven moment is de rek er uit en zijn de gevolgen onvermijdelijk. Ik denk dat we dat nu maar eens even moeten incasseren.
Als je te veel vraagt zijn de logische gevolgen: meer conflicten op de werkvloer, meer fouten en dus meer ziekteverzuim. Wij mensen zijn immers geen machines.
Werkstress in hoge mate conflictgerelateerd
Aangezien (innerlijk) conflict een zeer belangrijke factor speelt bij het ontstaan van werkstress is dit misschien een goed moment om de gouden tips voor conflictmanagement uit het eerder gepubliceerde artikel Conflict in de Zorg? 7 tips voor een effectievere aanpak te memoreren:
1) Open je mind voor conflicten, alleen dan kun je ze benutten
2) Let niet zozeer op conflictsignalen, als wel op signalen van conflictvermijding
3) Geef iedereen in het team een signaleeropdracht
4) Ondersteun betrokkenen het conflict zelf op te lossen
5) Bekrachtig dat medewerkers weliswaar niet gelijk, maar wel gelijkwaardig zijn
6) Ontwikkel een helder conflictbeleid
7) Weet welke interventie je wanneer inzet (en bespaar daarmee veel geld en ellende)
Gerelateerde blogs
Blog: Drie adviezen om psychosociale arbeidsbelasting terug te dringen in de Zorg, januari 2016
Nieuwsfeit: Verzuimkosten psychosociale arbeidsbelasting ruim 2 miljard (+ factsheet TNO over psa), november 2014
Blog: Massaontslag. Hoe ga je er mee om als het je treft?, juni 2014
Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like en deel het!
Jippie, van de week ging onze nieuwe website online! En gelijk ook maar een nieuw logo, nu we toch bezig waren. Grafisch ontwerpster Sandra, van Djoeke Media zette in een handomdraai de sfeer neer die ik graag wilde. En ordende by the way een hoop informatie zo, dat de website nu rustiger en overzichtelijker oogt. Wat is dat toch fijn, als je met een expert werkt. Dan gaan processen stukken sneller en eleganter. Liever niet zus? Okay, dan doen we het zo. Of zo. Het loont echt om met een expert in zee te gaan. Zelf streef ik er ook altijd naar om mijn klanten meer te geven dan ze verwachten.
De Yellow Submarine
Ik vind het leuk om even iets te vertellen over de Yellow Submarine, nu deze zo prominent op mijn site aanwezig is. Het ding ligt, met zo nu en dan een onderbreking, al enige jaren bij mij voor het huis. Mijn buurman kocht hem na z’n pensioen voor de lol, om een leuk project omhanden te hebben. Hij zat voorheen in de rondvaartbusiness en dit was weer ’s wat anders. De onderzeeër werd zo'n kleine 40 jaar geleden gebouwd in Nigeria, waar hij in gebruik was als partyboot. Later heeft ie jaren met dezelfde functie in de Seine in Parijs gelegen, totdat het ding daar weggesleept moest worden vanwege een schandaal rondom een hoge regeringsambtenaar.
Alsof er een wereld opengaat
Hoewel er een lange geschiedenis van conflicten aan de Yellow Submarine kleeft - ook mijn buurman kreeg het aan de stok met plaatselijke overheden – is dit niet de reden waarom ik de duikboot als metafoor voor de Vrijplaats® heb gekozen. In eerste instantie koos ik ervoor omdat ie bij mij en bij iedereen die ‘m voor het eerst ziet, onmiddellijk een verraste glimlach op het gezicht tovert. ‘Hé, haha, wat is dit nou weer op de gracht? Een duikboot?! En dan ook nog knalgeel!’ Waarna uit de voorbij varende bootjes meestal al snel, vrolijk lachend, het liedje van de Beatles opklinkt. Alsof ze zojuist een prachtige ontdekking hebben gedaan. Yes, all right! Het leven is meer dan 1+1=2.
Worden wie je bent
Ik bedacht me dat de duikboot een prachtige metafoor is voor het proces dat in de Vrijplaats® plaatsvindt. Na een duik in de diepte van de eigen geest, komt men men meestal blijer en lichter weer boven water. Alles wat nodig was om verder te komen bleek reeds aanwezig te zijn! De monsters die men vermoedde blijken mee te vallen, en de bronnen en aanknopingspunten talrijker dan verwacht. Een ontdekking om blij van te worden. Vervulling ervaar je niet door jezelf te forceren iemand te worden die je niet bent. Vervulling komt voort uit de moed je eigen keuzes te maken en te zijn wie je bent. In de psychologie wordt dat individualisatie genoemd: worden wie je in aanleg al was.
Gerelateerde blogs
Blog: Ontmoet je schaduw, oktober 2015
Blog: Hoe krijg ik helder wat ik wil?, november 2014
Blog: Hoe word je gelukkig?, sept 2013
Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like en deel het!
Ik ben dus begonnen met vloggen :) Hartstikke spannend! Bijgaand vlog is de eerste in een serie over werkdruk en werkstress. En hoe daar aan voorbij te komen. Zoals we allemaal weten heeft psychosociale arbeidsbelasting zich ontwikkeld tot een dijk van een probleem in de zorg en welzijnsector. Zelf begon ik hier al over te publiceren in 2006 (zie hier). Als een van de eersten. Daar ben ik best trots op. Het probleem is bepaald niet kleiner geworden intussentijd. Helaas.
Het eerste vlog gaat over gevoelens van leegte. In de video benoem ik 3 patronen die deze gevoelens genereren en wat je er tegen kunt doen. Ook bespreek ik de waarde van leegtegevoel. Het is echter niet de bedoeling (voor zover er bedoelingen zijn) om lang in zo'n lege fase te blijven. Daar word je niet echt gelukkig van.
Goed om te weten: de video duurt een kwartier. Ik hoor graag wat je ervan vindt. Hopelijk inspireert het je, en zo niet, dan hoor ik heel graag hoe het beter kan!
Groet! Alexandra
Gerelateerde blogs
Blog: Ontmoet je schaduw, oktober 2015
Blog: ‘Kies jij maar.’ Over beschadigd verlangen, februari 2015
Blog: Hoe krijg ik helder wat ik wil?, november 2014
Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like en deel het!