Blog van een conflictbegeleider

Ontmoet je schaduw

ontmoet je schaduw
ontmoet je schaduw
15-10-2015 13:53

Het kan een mens weleens teveel worden
Soms zit alles tegen. Ruzie met je kind. Je bent langdurig ziek en je ziet geen gat meer in je re-integratie. De apotheek verstrekt de gebruikelijke medicijnen niet meer. En dan ook nog die veel te hoge aanslag van de belasting. Diepe zucht. Waar is de balans? Is dit nou normaal?  

 

Waar is de afstandsbediener?
Soms zou je er even niet willen zijn. Deken over je kop en wegwezen. Gelukkig bestaat er nog zoiets als series op tv. Die lui hebben het meestal ook niet gemakkelijk en je kunt nog eens lachen. Waar is de afstandsbediener? Even nergens aan denken.. Maar dan is hij er weer. Die steen op je maag. Dit is geen leven. Hoe kom ik hieruit?

 

Iemand die luistert en niet al te veel terugzegt
Ken je dat? Dat verlangen naar iemand die naar je luistert en niet te veel terugzegt? Niks geen wijsneuzigheid, brrr, je gruwt inmiddels van alle goedbedoelde adviezen. Maar vindt maar eens zo iemand aan wie je gewoon je verhaal kunt vertellen. Iemand die er niet mee aan de haal gaat.

 

Rust in je hoofd
Soms heb je gewoon de aanwezigheid van een fijn mens nodig. Zeker kun je zelf een hoop doen, door te gaan sporten en dat wat je dwars zit op te schrijven, maar wat je uiteindelijk weer mens doet voelen, is een goed en gelijkwaardig gesprek met iemand. En liefst met iemand die geen partij is, en geen oordeel heeft, en zelf ook zijn portie heeft gehad. Zodat het wat helderder en overzichtelijker wordt in je hoofd.

 

Je schaduw ontmoeten in de Vrijplaats®
In de Vrijplaats® krijg je die ruimte. Er is tijd en ruimte om je probleem in kaart te brengen. En ook eens om jezelf te lachen. En dan eens te kijken waar het laaghangend fruit hangt: waar jouw kansen liggen om het tij te keren. Dat kan niemand je vertellen, daarvoor moet je echt zelf je situatie in duiken. Gek: om je weer beter te gaan voelen moet je je narigheid moedig onder ogen durven zien. Negeren en wegduiken achter de tv helpt je niet. Het lost niks op.

 

Via de schaduw het licht zien
Een Vrijplaats Conflict- of Reintegratiecoach geeft geen adviezen, maar helpt je om op een gestructureerde manier je zelf onder de loep te nemen. Vriendelijk en zonder oordeel. Zodat je inzicht krijgt in wat precies je belemmert. Wat denk en voel je waardoor je je zo naar voelt? Welke diepere behoeften en waarden liggen daaronder? Samen kijken jullie hoe je meer daarvan in je leven toe kunt laten. De oplossing ligt meestal heel dicht bij jezelf.

 

Als jij je licht en kracht niet ziet, ziet een ander het ook niet
In de Vrijplaats leer je jezelf weer in het licht zetten. Hoe je meer kunt bereiken door je anders op te stellen. Je leert jezelf aan te sturen en je emoties te hanteren. Zodat je niet blind de vangrail inrijdt. Bij mensen die vol zitten met pijn en conflict kan dat gemakkelijk gebeuren. Door de stress let je immers minder goed op de weg die je eigenlijk had willen gaan. Je leven ten goede keren begint kortom bij jezelf.

 

Een Vrijplaats® nodig?
Als jij nog in een dienstverband zit en het verlangen koestert om weer aan de slag te gaan en er nog iets van te maken, is re-integratiebegeleiding op zijn plaats. Zit je in een uitkeringssituatie en zou je ook graag een Vrijplaats ervaren, dan kun je kosteloos terecht bij Vrijplaats Amsterdam. Maar liefst tien Vrijplaats Conflictcoaches doen dit werk vrijwillig, als bijdrage aan een betere wereld. Check hier of je in aanmerking komt.  

 

© Paul Sträter

 

Gerelateerde blogs

Blog: De eerste stap bij conflict op het werk, juli 2015

Blog: Over weerstand en acceptatie, sept 2014

Gedicht: Als iemand mij nou maar had opgeraapt, okt 2013 

 

 

Laat me weten of je dit artikel de moeite waard vond, en reageer, like of deel het! 

reacties  0 reacties reageren
« vorige volgende »