Blog van een conflictbegeleider

Conflict en creativiteit: een magisch paar

Conflict en creativiteit, een magisch paar
Conflict en creativiteit, een magisch paar
13-11-2013 18:07

‘Creativity comes from a conflict of ideas’, zei de Italiaanse modeontwerpster Donatella Versace. Mooi gezegd, al is dat nog maar de helft van het verhaal. Conflict en creativiteit vormen een magisch paar. De dynamiek tussen de scheppende en de destructieve kracht is wederzijds bevruchtend: conflict prikkelt de creativiteit, en creativiteit lost het conflict op. Zie bijgaand plaatje. 

Is de scheppende kracht groter/sterker dan de destructieve, dan spiraalt de lijn omhoog. En ontstaat er groei.

   

De grote verstoorder van dit proces zijn natuurlijk je emoties. Als die de lead krijgen, wordt de destructieve kracht groter en duikt de spiraal omlaag. Om de dynamiek zijn goeie werk te laten doen, moet je dus bereid zijn je emoties even te parkeren. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk, maar best te leren. Het is een discipline. Wat je ervoor moet kunnen is van 10 naar 0 aftellen (en niet andersom, want daar word je alleen maar méér opgewonden van).

In principe volstaat dat om de draai naar een creatieve benadering te maken.

 

Om de zaak creatief te benaderen hoef je trouwens geen kunstenaar te zijn. Creativiteit kan bij iedereen aangesproken worden. Daar zijn bepaalde tools voor, zoals brainstormen, mindmappen, werken met willekeurige associatieve beelden of met metaforen, de denkhoeden techniek van De Bono, body sculpting, etc. Je kunt het zo lichtvoetig of gecompliceerd maken als je zelf wilt. Voor inspiratie vind je hier zo'n 60 creatieve technieken bij elkaar. 

 

Zelf gebruik ik regelmatig body sculpting. Dan laat ik mensen uitbeelden wat ze voelen. ‘Als een kunstenaar zou moeten uitbeelden wat jij voelt, hoe zou dat er dan uit zien?’ vraag ik dan. Dat kan behoorlijk confronterend zijn. Daarna laat ik hen soms uitbeelden hoe ze het liever zouden willen (hun ideaal). Dat geeft vaak een hoop informatie over (onbewuste) verlangens en behoeften.

Als voormalig kunsthistorica werk ik ook graag met beelden en (organisatie)metaforen. Heel leuk is dat. En denk maar niet dat dergelijke ‘spielerei’ nergens toe leidt. Sonartechniek bijvoorbeeld, ontstond naar aanleiding van een plaatje van een vleermuis, klittenband naar aanleiding van een distel, en Mac producten schijnen geïnspireerd door kalligrafie. En mijn eigen klanten trekken zichzelf met hun eigen innerlijke beelden uit het moeras.

 

Niet dat je voor het tackelen van een conflict geen andere conflictvaardigheden nodig zou hebben. 

Van 10 naar 0 kunnen tellen, goed luisteren, samenvatten en checken of je de ander goed begrepen hebt, wensen en behoeften verhelderen, je emoties managen: ze blijven allemaal belangrijk. Maar vooral bij een weerbarstig probleem heb je daarbovenop creatieve technieken nodig. Zonder deze breek je daar niet gauw doorheen.  

 

© Alexandra van Smoorenburg

 

Gerelateerde blogs

Anders zijn als poort naar nieuw bewustzijn, maart 2013

Wie heeft er gelijk? Een geintje van een god (metafoor), april 2013

Een strakke droom over conflictbeheersing mei 2013

Als iemand mij nou maar had opgeraapt (gedicht), september 2013

Een indianenverhaal over conflict (metafoor), oktober 2012