Blog van een conflictbegeleider

Vind je kracht terug met deze meditatie (audio-bestand)

04-09-2020 11:49

Bijgaande meditatie plaatste ik gister onderaan het blog Door Zelfliefde beter in Conflicthantering. Hij brengt je in korte tijd (20 minuten) bij je gevoel en helpt je je kracht weer terug te vinden. Om 'm gemakkelijker vindbaar te maken hierbij nog een keer apart de upload. Zoek ene rustig plekje waar je niet gestoord wordt, klik op grijze cirkel hieronder met het witte microfoontje, het bestand verschijnt bovenaan in je browser, download op je telefoon, en genieten maar! Zo vaak je maar wil. 

 Giving pure_heart-700x500

 

Deze reactie kreeg ik gisteren al gelijk terug: "Lieve Alexandra, Dank voor je prachtig cadeau. Ik had/heb een droevig hart en kan niet anders zeggen ik heb heerlijk gehuild zo fijn en warm  en teder. Het heeft me zo prettig uit mijn cognitie gehaald en laten voelen hoe het met mijn ademhaling is. En je stem zo fijn fluweel zacht. Dank je wel voor je fijne zijn."

 

Als je vaker berichtjes van me wilt ontvangen (eens per maand of twee maanden, als ik er zin in heb) met mooie ervaringen en info, laat me weten. Groet, AleXandra

Luister!
reacties  0 reacties reageren

Door zelfliefde beter in conflicthantering

Door zelfliefde beter in conflicthantering
01-09-2020 18:19

Zelfliefde maakt het leven stukken leuker. Voor jezelf èn voor de mensen om je heen. Het heet niet voor niks de bron van alle andere liefdes te zijn! Mij is opgevallen dat veel van mijn coachees onbewust meer met dit thema worstelen dan hun lief is. ‘Zelfliefde, is dat niet egoïstisch?’ 'Ik zou niet weten hoe ik dat voor elkaar moet krijgen.’ 'Ik doe wel aardig, maar ik ben het niet echt hoor!’ En zo verder. Het grote misverstand is dat mensen menen pas van zichzelf te mogen houden als ze 100% lief, leuk en aardig zouden zijn. Tegen iedereen. En nee, dat zijn ze niet. Ik ook niet. Wie wel?!

 

Van kop tot kont-logica
Dus. Ook al ben je regelmatig een draak, een gigantische betweter, of een godvergeten loser: geef jezelf alsjeblief toestemming om van kop tot kont van jezelf te houden, inclusief alle fysieke en geestelijke tekortkomingen en donkere randjes en hoekjes. Want zonder zelfliefde raak je totaal afhankelijk van wat anderen van je vinden. En kom je heel snel in een negatieve spiraal terecht. Een prima gewoonte is dan ook om elke keer als je in de spiegel kijkt of er toevallig langs loopt tegen jezelf te zeggen: 'Hé kanjer!', of 'Dag liefie (of mooierd): hoe gaatie? I love you!, of iets dergelijks. No less.

 

Het beste uit je dwangneurose halen

En ben jij toevallig iemand met dwanggedachten? Denk je constant dingen als: ‘Maar wat als … (ik Corona krijg, het helemaal fout gaat, hij mij bedriegt etc)?’ Of: ‘Ik mag geen fouten maken, ik mag geen fouten maken, let op: maak geen fouten, want dan zwaait er wat!’. Of: ‘Wat zijn mensen toch klootzakken, niet te vertrouwen!’ Maak daar dan gebruik van, en vervang die gedachte elke keer dat ie opkomt door een positief statement over jezelf, de ander, of wat er kan gebeuren. Dan heb je tenminste nog wat aan je dwanggedachte! Want je weet: met je denken creëer je je leven. Denk je vervelende gedachten, dan ga je je ook zo voelen. Dus, als je jezelf dan toch wil brainwashen: doe het met positieve, in plaats van met negatieve gedachten.

 

Door zelfliefde conflictvaardiger 
Waarom ik als conflictcoach aandacht aan zelfliefde wijd is om je erop te attenderen dat mensen die van zichzelf houden way beter in conflicthantering zijn. Logisch, want zelfliefde houdt in dat je er mag zijn van jezelf en dat je het normaal vindt dat wat jij voelt en denkt óók telt. En dat maakt dan weer dat je je grenzen bewuster voelt (voorwaarde om ze te kunnen stellen!) en eerder het gesprek aangaat over iets wat jij vreemd of ongewenst vindt. Wie zichzelf uitvlakt, gaat er al gauw van uit dat het aan hem- of haarzelf ligt, als ie ergens moeite mee heeft. Tja, en dan komt het niet meer zo van een gesprek...

 

Een ander voordeel van werkelijke zelfliefde is dat het je (grappig genoeg) minder egocentrisch maakt. Want wie zijn eigen behoeften onderkent en zichzelf accepteert inclusief flaws, snapt dat de ander ook niet perfect is. Het komt eerder in 'm op dat de ander nu eenmaal anders is, en het dus ook anders zal zien, en daar ook recht op heeft. Tja, en daarmee ontstaat al gelijk meer ruimte voor een goed gesprek. Zelfliefde zorgt dus voor meer en een gezondere balans, in welke relatie dan ook.  

 

Zelfliefde dient feitelijk onze optimale ontplooiing als mens. Het ontbreken van onnodige innerlijke spanning heeft echt een weldadige en helende uitwerking op anderen. Want zeg nou zelf: is het niet heerlijk en inspirerend om te vertoeven in de omgeving van iemand die werkelijke zelfliefde kent? Dan kom je toch helemaal tot jezelf? 


Trouwens, zonder mentale hygiene sowieso een slechte ouwe dag (met veel conflicten)

Ach, er valt zo ontzettend veel te zeggen over dit onderwerp: ik ga maar niet proberen volledig te zijn. Maar wat ik wel nog graag wil meegeven is dat zelfliefde een vorm van mentale hygiene is die discipline vergt. En daarmee bedoel ik dat je bereid moet zijn in zelfliefde te investeren. Niet één keer, maar iedere keer weer. Dat je bereid moet zijn je koppie, net als een zonnebloem, steeds opnieuw weer naar het licht te bewegen. Naar wat er wèl goed gaat of is. Naar waar je dankbaar voor bent. Naar de schoonheid die er overal om je heen is. Naar de liefde die mensen om je heen in allerlei dingen stoppen, wat jouw leven mooier maakt. En ja, die flexibiliteit en openheid opbrengen kost energie! Maar het is de moeite waard, want de moderne hersenwetenschap heeft uitgewezen dat zonder die discipline, elk mens bij het ouder worden vanzelf bozer, banger en verdrietiger wordt. En dat wil je niet, nee toch?!

 

Dit allemaal naar aanleiding van een selfcare-oefening die ik vanochtend voor een van mijn coachees opnam: een meditatie naar het Diepe Hart (een reisje van 20 minuten). In het kader van De Liefde heb ik ‘m voor jou als lezer ook downloadable gemaakt. Als dank voor het lezen van dit blog en als dank voor de mooie mens die jij bent! :)

 

Een hele mooie ervaring ermee gewenst! Groet en liefs,  

© AleXandra van Smoorenburg

 
PS Waar klikken? Op de kleine grijze cirkel hieronder met het witte microfoontje erin. Het bestand verschijnt bovenin je browser. 

PS Leuk als je een reactie achterlaat hieronder!
PS Roept dit blog allerlei vragen en lastige gevoelens bij je op: try me, je bent van e welkom

 

Gerelateerde artikelen

 
 
 
 
Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like of deel het!  
Luister!