Blog van een conflictbegeleider

Leren grenzen stellen een sprookje?

Vrouw Holle Charlotte Dematons
Vrouw Holle Charlotte Dematons
18-02-2021 14:33

Sprookjes zijn de zelfhulpboeken van weleer. De heldinnen in sprookjes reiken maar al te vaak een weg aan om zich van hun moederwond te bevrijden. Denk maar eens aan Assepoester, Sneeuwwitje, de Schone Slaapster, Hans en Grietje, Repelsteeltje, Raponsje, De Kleine Zeemeermin, Belle (die van het Beest): ze missen allemaal een liefhebbende en/of aanwezige moeder. Hun moeders waren of ziek, of vreselijk gemeen, of dood. Via de omweg van een fantastieverhaal verwijzen veel sprookjes naar deze diepe wond in de psyche van de vrouw. En hoe je daaruit een weg te banen.

 

Vaak breekt de heldin in het verhaal met veel moed door de haar opgelegde blokkades heen, om vervolgens gered te worden door een prins, die symbool staat voor haar zelfliefde en kracht. Waarmee ze in het sprookje dus weer herenigd wordt... Zo konden vrouwen vroeger in deze verhalen op een indirecte manier herkenning van hun problemen als vrouw vinden. En bemoediging om zich van hun onderdrukking te bevrijden. Levende rolmodellen waren er immers nauwelijks. Want hoe lang waren vrouwen niet minderwaardig aan de man? Dat heeft ons natuurlijk nooit echt lekker gezeten!

 

Misschien denk je: ach, dat was toen. Ik ben een moderne vrouw, ik heb daar geen last van. Dat kan heel goed zo zijn. Zelf dacht ik daar ook lang zo over. Maar minderwaardigheidsgevoelens zitten diep. En vertonen zich niet zelden in het het jasje van zelfverkozen vrouwelijkheid. Van omarmen wat je niet kunt verslaan.

 

Wil jij weten waaraan je de moederwond bij jezelf herkent, lees dan dit blog eens over Grenzen stellen en de moederwond. Het staat helemaal onderaan, maar ik adviseer je om voor de aardigheid toch het hele blog te lezen. Want wij zijn klaar voor de opmars nietwaar? Laten we er samen voor zorgen dat grenzen stellen loskomt uit de wereld van het sprookje. 

 

Liefs, AleXandra van Smoorenburg,

Transformatief coach en conflictbevrijder

reacties  0 reacties reageren