Blog van 'n conflictbevrijder
Heb jij last van hoge werkdruk? En ben je afgescheept met de dooddoener dat er voor de oplossing van dat probleem meer personeel aangenomen zou moeten worden, en dat daar gewoonweg geen geld voor is?! Dan heb ik iets moois voor je. Op de website van inpreventie.nl vond ik het Werkdrukkompas: een instrument voor preventiemedewerkers om de werkdruk in de organisatie te meten en concrete aandachtspunten en suggesties te krijgen om het gesprek hierover met het management aan te gaan. Dit instrument is echter handig voor iedereen die de hoge werkdruk aan de kaak willen stellen! Een kort testje levert je (maatwerk)argumenten op om je leidinggevende mee te krijgen. Even doen dus!
'Meer personeel' is natuurlijk niet de enige uitweg uit dit probleem, dat zou wel erg gemakkelijk gedacht zijn. Er zijn altijd meer oplossingsmogelijkheden te vinden voor wie bereid is buiten de box te denken! Ook veranderingen op het niveau van de werkorganisatie, werkinhoud (sociale innovatie), werkafspraken (flexibiliteit), technologische ondersteuning, etc. kunnen soelaas bieden. Door op creatieve wijze de mogelijkheden te onderzoeken kan er zomaar een nieuwe wereld ontstaan. Dat je leidinggevende zich hiervoor openstelt is niet alleen belangrijk voor jou en je collega's, maar ook voor de organisatie. Te hoge werkdruk vertaalt zich namelijk direct door naar toename van conflict, fouten, ziekteverzuim en instroom in de WIA en dat kost de organisatie veel en veel meer dan ze zich kunnen permitteren. Geld dat anders voor personeel ingezet had kunnen worden...
Tot slot is het goed te weten dat je werkgever verplicht is om inspanningen te verrichten om de werkdruk terug te brengen. Werkdruk valt namelijk onder psychosociale arbeidsbelasting en dit dient volgens de Arbowet actief voorkomen en bestreden te worden door de organisatie. Daartoe dient je leidinggevende jaarlijks de risico's op werkdruk opnieuw in kaart te brengen, en wel na afstemming met de werknemers. Ook dient hij of zij de te nemen maatregelen in afstemming met de werknemers jaarlijks vast te stellen.
Veel organisaties hebben dit klusje echter intern uitbesteed aan de arbo-afdeling, die officieel deze informatie voor de hele organisatie bijeen moet brengen in de jaarlijkse RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie). Vaak beperken zij zich tot het uitsturen van een enquete hierover, waarna de kous weer af is voor een jaartje.
Een dergelijke werkwijze weegt natuurlijk bij lange na niet op tegen een onderlinge uitwisseling en discussie op de werkvloer. Hoe dan ook, gaat dit er bij jullie ook zo aan toe en wil je de werkdruk overleven, dan zou ik zeggen: wees net als Mozes (toen de berg niet naar hem toekwam) en reik je leidinggevende goede argumenten aan om het probleem concreet aan te gaan pakken. Het Werkdrukkompas kan jou daarbij een goede dienst bewijzen.
Veel succes ermee!
© www.devrijplaatscoach.nl. Inhoud overnemen mag, met link naar onze site.
Gerelateerde blogs
Wat te doen als de werkdruk je te hoog wordt, jan 2014
Verbindend feedback geven met het Vrijplaats® Feedback Tool , dec 2013
Conflict en creativiteit: een magisch paar, nov 2013
Vond je dit een interessant blog? Deel het in je sociale netwerk!