Blog van 'n conflictbevrijder
‘Gewoon bij jezelf blijven, dan komt het best goed’, zeg ik tegen Mark, een vriend die systeembeheerder is in een ziekenhuis. ‘Nou, dat zou wel eens vies kunnen tegenvallen in mijn geval’, zegt hij droog. ‘Ik weet niet of ‘mijn zelf’ het beste antwoord is op dit probleem. Ik voel alleen maar een enorme weerstand tegen die figuur!’
‘Vertrouw je je eigen reactie niet, als je het gesprek aangaat?, vraag ik. ‘Nog één verkeerde opmerking, en hij krijgt de wind van voren,’ zegt hij met een blik waarmee niet te spotten valt.
Er ontstaat een vriendschappelijk gesprek over wat hij en ik verstaan onder bij jezelf blijven.
Mark verstaat eronder: bij je standpunt en de daarbij horende emotionele reactie blijven. ‘Anders ben ik niet eerlijk tegenover mezelf - en dus niet eerlijk tegenover de ander. Ik ben zoals ik ben’, zegt hij, ‘en dat mag die ander best weten! Ik heb het tot nu toe laten gaan, maar nu is het beurt.’ Belangrijker dan het resultaat van zijn actie, vindt hij het stellen van een daad. Want dan weet de ander tenminste met wie hij te maken heeft.
Hoewel alles beter is dan conflictvermijding, geef ik aan dat er aan zijn strategie toch wat nadelen kleven. Want Mark stelt weliswaar een grens, maar hij blijft hangen in de ‘ik goed/ jij fout-modus’, waardoor hij niks leert. Door strak aan zijn standpunt vast te houden houdt hij zijn emotionele reactiepatroon in stand, waarvan hij zelf de nadelige gevolgen heeft. Elke keer dat hij zich opwindt heeft hij immers fysieke stressreacties. Plus dat hij door zijn stevige reactie ruzie uitlokt, in plaats van een gesprek. De ander zal immers zijn reden hebben om te doen zoals ie doet, en zal heus niet gelijk fout of schuld bekennen, maar zich verweren. Als bij jezelf blijven betekent 'vasthouden aan je standpunt', dan is het niets minder dan een struikelblok. Het roept alleen maar weerstand op en vergroot de strijd.
'Bij jezelf blijven' houdt voor mij in dat je bereid bent in te gaan op het conflict. Dat je openstaat voor zelfreflectie en bereid bent te onderzoeken wat het conflict je te vertellen heeft. Een conflict is immers een boodschap voor en over jezelf. Verder versta ik onder 'bij jezelf blijven' dat je naar de ander toe duidelijk je onderliggende behoefte(n) en/of waarden communiceert, alsook je belangen, risico's en eventuele grenzen. Deze zeggen namelijk veel meer over wie jij echt bent en wat belangrijk voor je is, dan je standpunt cq emotionele verdedigingsmechanisme.
Het grote voordeel van deze strategie is dat je in gesprek komt met elkaar. Dat er ruimte is voor begripsvorming en dat beiden partijen kunnen leren. Een gezamenlijk gedragen oplossing komt dan al rap naderbij.
© Alexandra van Smoorenburg
Gerelateerde blogs
Blijf bij je zelf, een kort filmpje, februari 2015
Innerlijke vrede: tips om voorbij het verwijt te komen, december 2014
5 tips om bij jezelf te blijven tijdens een ruzie, oktober 2014
Hoe krijg ik helder wat ik wil?, november 2014
Geef wat positieve energie terug met een reactie, like of tweet!